Рендал Білс (другий зліва), Брін Білс (третій зліва, біля стінки)

Десь наприкінці серпня 2024 року нам на фейсбук-сторінку написали. Це був наш колега по настольній грі із Польщі. Він в двох словах описав, що до них у Познань їде Рендал із своїм Всесвітнім Туром (буквально по всьому світу, так), і запрошував нас до них на зустріч. Порадівши за них, ми відповіли, що не зможемо бути присутні, адже велика частина спільноти зараз захищає країну в Силах Оборони, а інша частина не має змоги приїхати. Перекинувшись ще парою повідомлень в фейсбук-чаті, нам було повідомлено, що Рендал хоче тоді сам до нас приїхати.

Нашій радості і, будемо чесні, шоку не було меж. Адже навіть подумати, що Рендал може до нас приїхати, було дивно. А тут ось, їде. Узгодивши місце і дату – 23 вересня 2024 року, Львів – ми стали чекати.

Нажаль я (Акс) не зміг бути присутнім через службу в СОУ, але думками був там. Далі пряма мова учасника подій, Росс-а.

Вчора ми зібрались в львівському клубі Вестхаммер десь о 10тій ранку, люди потихеньку підтягувались і ми готувались зустріти Ренді – розкладались, дехто грав ігри.

О третій Ренді і його син Брін підтягнулись в клуб.

План був пограти з ним гру і піти в паб говорити про цікаве. По факту він зайшов, обмінялись подарунками (він дав нам купу патчів присвячених до 40річчя БТ і дві коробочки мініатюрок на натовп, мініатюрки всі розібрали в кінці дня – тепер у мене є каталістівський кулант трак).

Ми йому вручили прапор, трошки різних патчів і я ще свістульку і маленький глечик привіз.

Після того сіли говорити.

Говорили про різне, далі список по пам’яті.

  1. Чому забанили Роммеля, а крузер Совєцькі Союз є, Kiev все ще Kiev, Odessa не Odesa і так далі. Проста відповідь – соціальний тиск. На фоні нинішніх світових політичних подій для них це було потрібним кроком (з його пояснення відчувалось так наче він не хотів би шось перейменовувати “бо так треба” але був тиск).
  2. Чи можна перейменувати Kiev на Kyiv? Коротка відповідь – так. Але потрібна причина у вигляді ідеї\шматку контенту (розповідь або книга) яка виправдає зміну назви на мапі. В умовному 3114 році Януковичевський приходить до влади, місцевий May Done його скидає і робить планеті правильну назву.
  3. 3Д друк і бани друкарів. Каталісти будуть блокувати тих хто сканує і друкує існуючі моделі 100%. Тих хто робить моделі свої або ті яких нема – у відносній безпеці, аж до поки вони не стануть прям дуже супер популярними. Після того діє дивна, як він пояснив, законна штука. Якшо вони не будуть копістрайкать тих хто використовує їх інтелектуальну власність, вони можуть втратити на неї права. Але зі слів Ренді вони б не дуже хотіли банити якогось умовного Олега який робить кастоми у вигляді Тайдхантера з доти чи Сергія з його лінійкою протомехів, нехай вони їх і продають за якісь гроші. У випадку якшо в них не буде вибору вони даватимуть якнайбільше часу, тягнутимуть, почнуть з Cease & Desist листа, тоді ще почекають, аж допоки воно їм прям не пектиме термоядерно.
  4. Чи будуть продаватись СТЛки, чи буде якийсь перехід від пластику на торгівлю чисто моделями і т.д. Поки незрозуміло. Для зразку він привів Маліфо (Маліфо ж? Виправте мене якшо неправий) яке перейшло на торгівлю СТЛками і “загнулось”. Так, причина там не тільки перехід на торгівлю СТЛ, є також не дуже хороша нова редакція та інші речі, але тим не менш. Ця дискусія ведеться, так як триде друк вже тут і шо робить поки не зрозуміло, гарного плану чи відповіді на це нема, але шось вони там думають собі.
  5. Ліцензія – як отримати? Можем? Коротка відповідь – не скоро, але так. Я сказав – роки 2-3? він посміхнувся і сказав шо дай бог шоб так, швидко точно не буде. Прямо зараз німець який мав приїхати з ними (але не зміг) веде перемовини з каталістом про права на дистрибуцію в усій Європі. Перемовини будуть довгі так як деталей багато але ми будемо або працювати з ним в цьому напрямку, або напряму з Ренді. Є багато маленьких деталей які будуть потребувати вирішення – напр. ми надаємо переклад їм і вони друкують книжки, чи ми самі і перекладаємо, і знаходимо видавництво яке надрукує. Плюс юридичні моменти – ліцуха це не шмат жовтого паперу з автовокзалу де ручкою написано “ЛІЦЕНЗІЯ” і її можна дяді поліцейському показать. Можливо треба буде шось реєструвати, можливо ні. Перед цим питанням ми витратили досить багато часу пояснюючи положення настільних гравців України, русню, яка все під себе підминає, Хобіків і їх контракт і т.д. А – так, він коли повернеться має передивитись контракт хобіків (hobbyworld).
  6. Серіали\кіно по БТ? Наразі, наскільки я зрозумів, права на це у якоїсь іншої контори з олдскульним мишленням яка чекає поки прийде Голівуд, і як раніше підпише один контракт один раз на одну величезну купу грошей. Натомість зараз Каталісти говорили з Нетфліксом, які зацікавлені в БТ і Шедоурані, але як тільки Нетфлікс отримує згоду від Каталістів і іде то тієї контори шо тримає права на екранізації їх там морозять. Теперішній план – спробувати викотити анімацію на 2хв і подивитись чи ці тримачі прав не будуть задрочувать. Якшо ні – тоді більшу анімацію і так потрошку можливо відщемити собі права назад абузячи дивну законну штуку з пункту 2.
  7. Квірки? Правила? В наступні 1.5 роки планують пройтись і передивитись кожне правило шо існує, всі квірки, всі СПАшки і все це оптимізувать трошки. Все це буде видано десь за півтора роки у вигляді чогось на кшталт оновленого Батлмех Мануала, але за суттю ближче до AS:CE. Одна ультимативна книжка для “простої гри в класику”. “Тотал Ворфер для не настільки поглиблених гравців”, як висловлювалися. У ній будуть всі правила мехів + всі просунуті правила, які зможуть спростити для прискорення процесу, але збереження атмосфери. Я так розумію, порівняння з ТВ було в контексті додавання до книжки Battlefield Assets, формацій і так далі. Але висловлювалися про деталі поки доволі абстрактно, книга у роботі. Він писав квірки і СПАшки, він в курсі наскільки вони поламані (його син в каточках його нагинав поламаними СПАшками що дозволяють робити фізичну атаку двічі в хід, доганяючи його мехів і відбиваючи їм ноги пінками з автохітом). Вони додавались шоб зробити флейвор і фан а не якісь балансні штуки. Брін привів хороший приклад – у урбіка є квірк “поворот на 360” але йому це не потрібно бо у його рук немає аппер\ловер арм актуаторів і він в принципі завжди може стріляти як вперед так і назад. Це квірк який тупо нічо не дає, але він є.
  8. ФПВ дрони будуть в грі? Нє, бо це шось таке шо якби воно з”явилось у всесвіті воно б було у всіх і всі ним спамили.
  9. Чому у мехів нема нічого бачення? Шоб можна було погодними умовами робити всілякі розваги. Плюс коли він це вигадував нічне бачення було гамняне (як і дрони, ми ж про 1980-1990 говоримо).
  10. У протомехів більше фанатів, ніж у WiGE, тому не чекайте останніх найближчим часом.
  11. Деяких мехів викидають із новітніх епох не лише тому що є історія, як вони припинили існувати, чи ж бо вони недоречні… а й тому що мехів просто задофіга на епоху. Але це стимулює і самих Каталістів підтримувати старі епохи, Ренді має забагато улюблених дизайнів, які не пережили Джигад, наприклад.
  12. Зброю вписати у канон складніше, ніж дизайни мехів. Сказати “цей мех був маловживаним” і дати йому того ж рівня технології дизайн — норм. А от впихнути Rocket Launcher 20 у епоху Зоряної Ліги породжує забагато питань на кшталт “чому воно є лише у одного дизайна меха з 1000?” на противагу простому “чому ніхто не додумався до цієї зброї раніше?”
  13. Про Кікстартер. Сказав, що вимагав від контори максимально крайньої дати розсилки. І вони дали йому “середину жовтня”. Попросив не вважати це за благу звістку, але В ТЕОРІЇ до кінця жовтня все буде в дорозі до нас.
  14. Батлфілд Сапорт і Батлфілд Асети, які зараз набираються за посередництвом “очок БС”, будуть також переведені на БВ2, що дозволяє асиметричну гру (хтось грає у більше мехів, хтось у більше карток арти, мінних полів і набігів літаків). Все це тестується і балансується, щоби не надто обмежити гравців, але й не перетворити матч у “я використовую 10 артударів по твоєму спису, прибери його”.
  15. Розказав про популярну механіку на турнірах у ЄС, якою нівелюють гедшоти. Кожен гравець має 2 “Edge Points” на гру, інколи фізично втілених у жетонах. Віддавши жетон опоненту, ти змушуєш його перекинути 1 будь-який кидок. Опонент жетон зберігає чисто як трофей на похизуватися, який він крутий, що змусив інших перекидати куби.
  16. Рендал привіз із собою Hinterlands і Universe книжки потрогать-полистать, ті шо ще не вийшли. Дуже прикольні, не пам”ятаю чи можна було фоткать і чи хтось в фоткав.
  17. Щодо, літаків і т.д. Вони будуть в новому батлфілдсаппорті. Приблизно як зараз але інтегровані в БВ2 систему.

Після спілкування і гри, хлопці повели Рендала і Бріна в паб. В пабі не пив, але пригостили їх смачним борщ з копченими сливами. Подарували йому турнірні правила спрощені вигадані. Показали формації обрізані, показали роботи Олега і Поліни (їм прям ваще сподобалось).

Сподіватимемось, що це була лише перша така зустріч.

Thanks, Randall and Bryn! Hope to see you soon!